Română  |   English
ASITO Asigurări ONLINE
Asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule


Asigurarea obligatorie de raspundere civila auto este aprobată  prin Legea Republicii Moldova "Cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule" din 22/12/2006  nr. 414 publicată la 09/03/2007 în Monitorul Oficial  nr.032.
Asigurarea prevede recuperarea pagubelor produse vietii, sanatatii si bunurilor tertelor persoane in urma accidentelor rutiere care au avut loc pe teritoriul Republicii Moldova.

Polita de asigurare(R.C.A.) a Companiei Internationale de Asigurari "ASITO" S.A. garanteaza compensarea daunelor in limita sumelor pe care Dvs. sunteti obligat sa le platiti cu titlu de despagubire persoanelor ce au avut de suferit in urma accidentelor rutiere, produse din vina Dvs., pentru cauzarea leziunilor corporale sau decesului, deteriorarea sau distrugerea bunurilor ce le apartin, precum si pentru cheltuielile de judecata, suportate de Dvs. la examinarea actiunii civile in raport cu aceasta.

Contractele de asigurare(R.C.A.) cu detinatorii de autovehicule inmatriculate in Republica Moldova se incheie pe un termen de un an, iar cu detinatorii straini, aflati temporar pe teritoriul tarii, pe termen de la 15 zile.

Primele de asigurare obligatorie de raspundere civila auto sunt stabilite de catre Guvernul Republicii Moldova in functie de tipul, caracteristicile tehnice si locul inmatricularii autovehiculelor.

Compania "ASITO"S.A. oferă reduceri pina la 25 % din primele de asigurare anuale persoanelor fizice pensionate si persoanelor cu deficiente locomotorii, proprietare de motociclete si de autoturisme adaptate infirmitatii lor, inclusiv cele primite de acestea in folosinta.

Obligatiunile asiguratilor
In caz de producere a evenimentului asigurat, asiguratii sint obligati:

  • sa ia masuri, in limita posibilitatilor, pentru diminuarea pagubelor produse in urma accidentului rutier;
  • sa comunice imediat organelor politiei sau altor organe de mentinere a ordinii de drept despre accident, cerand intocmirea de acte cu privire la cauzele si circumstantele producerii accidentului, precum si la pagubele provocate;
  • sa instiinteze in scris, telefonic, telegrafic sau prin sesizare in termen de 48 ore din momentul petrecerii evenimentului asigurat despre producerea lui sectia de regularizare a daunelor a Companiei "ASITO"(tel.52 81 80), chiar daca nu s-au ridicat pretentii de catre persoanele pagubite;
  • sa solicite organelor competente informatii cu privire la accidentul rutier si consecintele acestuia
  • sa puna la dispozitia organizatiei de asigurare toate documentele si dovezile necesare pentru constatarea cauzelor si circumstantelor de producere a accidentului, evaluarea pagubelor, precum si pentru stabilirea drepturilor la despagubire;

sa comunice in scris Companiei pretentiile formulate de cei pagubiti si sa prezinte toate documentele ce vizeaza accidentul;
  • sa se apere in proces tinind seama si de eventualele indicatii scrise ale Companiei;
  • sa puna la dispozitia pagubitului sau a apropiatilor sai informatia necesara cu privire la asigurator, Compania "ASITO", precum si faptul ca poseda asigurarea de raspundere civila.
Obligatiunile Companiei "ASITO"S.A.
Dupa ce i s-a adus la cunostinta despre producerea evenimentului asigurat, Compania este obligata:
  • sa intocmeasca procesul-verbal de constatare si stabilire а cuantumului real al pagubelor, precum si al cuantumului despăgubirilor, sa soluţioneze cererea şi să achite despăgubirea de asigurare în termenele stabilite prin Legea "Cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule".


"Prime anuale de asigurare obligatorie de raspundere civila pentru pagube produse de autovehicule, aprobate prin Hotărîrea Guvernului nr.318 din 17 martie 2008 si Hotărîrea Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare nr.53/5 din 31 octombrie 2008 „Privind stabilirea primei de asigurare de bază şi valoarea coeficienţilor de rectificare aferenţi asigurării obligatorii de răspundere civilă auto internă şi externă”, cu modificările şi completările ulterioare (Decizia CNPF din 24 decembrie 2009 nr. 60/6)".

Descarcă tarifele RCA
pdf, 131 KB

 

MD 2032, or.Chisinau, Republica Moldova, str. Burebista, 108
Tel. (+37322 )22-62-12 Fax (+37322) 22-62-12
E-mail: asito@asito.md


Site-ul este proprietate intelectuală a Companiei ASITO
PAGINA ÎN SUS

Total ieri: 150   Total azi: 113   Online:
Total vizitatori unici: 360512